Турция ще завърши изграждането на 911-километровата стена по границата със Сирия през първата половина на 2017 г., заяви днес турският министър на отбраната Фикри Ъшък по време на посещение в района на границата заедно с командващия сухопътните сили ген. Салих Зеки Чолак и с валията на Хатай Ердал Ата, съобщава в."Хюриет дейли нюз".

Ъшък подчерта, че Турция има право да вземе всички мерки, за да предотврати явни заплахи, насочени срещу нея, и посочи, че операция "Ефратски щит", предприета на 24 август с цел прочистване на границата от терористични организации, е част от тези усилия.

Една от другите мерки, които предприемаме, е да осигурим спешна физическа сигурност на границата, с други думи да изградим стени по границата, доколкото позволява географското положение. Ние сме посторили досега 268 километра от стената, каза Ъшък.

Той добави, че желанието на Анкара е през първата половина на 2017 г. да завърши изграждането на 911-километровата стена по границата.

Като част от мерките за защита на сигурността на границата правителството планира да създаде професионален въоръжен граничен патрул, който ще работи под егидата на министерството на вътрешните работи през 2017 г., съобщи Анадолската агенция.