Турция ще изпълни визовите критерии на Европейския съюз до понеделник, увери турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкър.

Той изрази надежда, че Европейската комисия ще препоръча отпадане на визите за турски граждани в доклада си, който се очаква на 4 май.

Анкара получи обещание за отпадане на визите като част от споразумението с ЕС да приема обратно връщаните от Европа нелегални имигранти. Брюксел обаче наложи 72 критерия, които Анкара трябва да покрие.

„Международните споразумения са ратифицирани и необходимите закони са приети. Последните 10 точки от закона за охранителното наблюдение ще бъдат гласувани в понеделник, но можем да кажем, че законът вече е одобрен“, заяви Бозкър.

Германия и Франция обаче настояват за така наречената „аварийна спирачка“, в случай, че прекалено много хора от трети страни се отправят към Шенген. Берлин и Париж предлагат да се въведе механизъм, който ще позволи временно да отпаднат визовите облекчения, ако един от критериите не се спазва.

Ако на 4 май Еврокомисията даде зелена светлина за премахването на визите за турски граждани, страните членки и Европейският парламент ще трябва също да се произнесат по въпроса.