Според първите прогнози на експерти разходите около влаковата катастрофа в Германия ще възлизат между 30 и 70 милиона евро. 11 души загинаха, а 83 бяха ранени при челния сблъсък между 2 влака във вторник сутринта.

Стотици се включиха в кръводарителска кампания в помощ на ранените, сред доброволците има и българи.

Все още не са ясни причините за катастрофата. В първите две черни кутии разследващите не успяха да открият информация, която да хвърли светлина върху случилото се. Третата е отчасти повредена и не е ясно кога ще бъде разчетена.

Все още десетки пострадали от влаковата катастрофа са в болница, а медиците сигнализираха за спешна нужда от кръводаряване. Затова много компании в Бавария помолиха за съпричастност служителите си. Кръв даряват и много българи - като Савина.

„Работя в международна компания, в която има хора от над 20 различни националности. Идеята на кампанията е да помогнем тук в чужбина, тъй като сме тук и може да бъдем съпричастни не само към нашите лични трагедии в нашите държави”, коментира тя.

В социалните мрежи се появиха и групи, събиращи средства за близките на загиналите.

„Наскоро в социалните мрежи попаднах на група, която набира средства за загиналия машинист. От тази група реално разбрах, че той е бил глава на семейството и реално в момента за тях това е много голяма трагедия”, казва още Савина.

Стана ясно, че един от диспечерите в Бад Айблинг е опитал да даде сигнал на машинистите, който обаче стига до тях твърде късно.

„Никой все още не трябва да бъде обвиняван. Трябва да изчакаме, ще направим всичко възможно, за да представим анализите по-бързо”, заяви Рюдигер Грубе, председател на борда на директорите на Дойче Бан.

Преди 71 години на същата линия е имало друга катастрофа, само на 800 метра от мястото на сегашната. Два влака се сблъскват, отново челно, петима войници губят живота си.

Кампанията за кръводаряване за тежко ранените при катастрофата продължава през цялата седмица. Още много доброволци са заявили желание да помогнат.