17-годишна палестинка беше изведена от дома си и арестувана от тежковъоръжени израелски войници, след като в социалните мрежи се появи видео, в което се вижда как тя и друго момиче блъскат и удрят шамари на навлезли в селото им израелски войници, предаде „Франс прес”.

На кадрите военните не реагират на действията на девойките, а медии в еврейската държава определиха случилото се като пример за провокация. Израелският министър на разузнаването Израел Кац каза по общественото радио, че „му прекипяло от гняв”, когато видял видеото. Министърът на образованието Нафтали Бенет каза, че Тамими може да получи до 7 години затвор.

Родителите на момичето твърдят, че при ареста на дъщеря им са били бити, а освен това е била конфискувана тяхна техника. Официално сред обвиненията срещу тийнейджърката е и участие в безредици в края на миналата седмица. След тези сблъсъци братовчедът на арестуваната е в болница с рани от гумени куршуми в областта на главата.

Случаят е особен, тъй като става дума за младата активистка Ахед Тамими. Тя и семейството й се борят срещу израелската военна окупация на Западния бряг. Голяма известност придоби снимка на Ахед като дете – на нея тя е захапала ръката на войник, за да му попречи да арестува брат й.

Снимка: al Bawaba

Преди няколко години „Лекари без граници” разказа на сайта си историята на момичето, на родителите му и на селото им – Наби Салех, едно от местата с най-чести сблъсъци между местните хора и израелските военни заради появилата се на съседния хълм еврейска колония. Върху земя, която все още принадлежи на палестинците. В резултат Наби Салех има право на течаща вода само по 12 часа седмично.

„Първата ми мечта е да видя Палестина свободна. Втората е да се запозная с Неймар”, разказва Ахед, тогава все още само на 14 години.