Дни преди референдума в Иракски Кюрдистан, екип на bTV се срещна с Осман Йоджалан
Той е по-малкият брат на митичния Абдула Йоджалан, един от основателите на смятаната за терористична организация Кюрдска работническа партия – ПКК
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 2
  • 11
    2
Интервю на Иван Георгиев с Осман Йоджалан
Снимка: Иван Георгиев

Остават два дни до историческия референдум в Иракски Кюрдистан, на който кюрдите в северен Ирак ще дадат своя вот за сбъдването на една хилядолетна мечта – създаването на независима кюрдска държава.

Вотът има потенциал да се превърне в началото нов продължителен военен конфликт в региона. 

След като Върховният съд в Багдад обяви референдума за противоконституционен, а иракският премиер Хайдер Алабади предупреди, че референдумът може да предизвика военна реакция срещу Кюрдите в северен Ирак, Турция започна да струпва военни и танкове по границата с управляваната от Кюрдското регионално правителство територии.

Интервю на Иван Георгиев с Осман Йоджалан
Снимка: Иван Георгиев

Осем души загубиха живота си през изминалите 4 дни – 7 при турски въздушни удари северно от Ербил и един при междуетнически сблъсъци в спорния град Киркук.

Освен финалния митинг в подкрепа на референдума в Ербил, тази вечер екипът на bTV в Иракски Кюрдистан ще ни срещне и с Осман Йоджалан.

По-малкият брат на митичния Абдула Йоджалан е един от основателите на смятаната за терористична организация от НАТО, ЕС, САЩ и повечето държави по света Кюрдска Работническа Партия – ПКК.

След залавянето на почитания като светец от кюрдите Апо през 1999 година в Кения, Осман наследява брат си и оглавява ПКК в два периода от живота си.

Иван Георгиев и Петър Джанаваров бяха в охранявания от пешмергите дом на Осман Йоджалан в покрайнините на Ербил – столицата на Иракски Кюрдистан.

Очаквайте ексклузивната среща тази вечер в bTV Новините.

  • 11
    2
Още по темата
2 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре