Американският президент Доналд Тръмп ще обяви днес решението си дали Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата.

Това ще стане с изявление в 15 ч. (22 ч. българско време) в Розовата градина на Белия дом, съобщи Тръмп в „Туитър”, като завърши съобщението с девиза на предизборната си кампания „Да направим Америка отново велика”.

Според анонимен източник, запознат с темата, Тръмп вече изготвя условията по оттеглянето от спогодбата с екип, в който влиза и ръководителят на американската Агенция за защита на околната среда Скот Прюит, съобщи Ройтерс.

По време на предизборната си кампания през 2016 г. Тръмп остро критикува Парижкото споразумение за климата и заяви, че идеята за глобалното затопляне е измама, целяща да навреди на американската индустрия.

Той се зарече да „отмени” сделката до 100 дни след встъпването си в длъжност на 20 януари 2017 г.

Оттеглянето на Вашингтон вероятно ще задълбочи разногласията му със съюзниците. САЩ ще се присъединят към Сирия и Никарагуа – единствените държави, които не участват в историческото споразумение, подписано в Париж през 2015 г.

Чуждестранни партньори, корпоративни шефове, демократи и дори някои представители на собствената му републиканска партия в сряда се опитаха да окажат натиск върху Тръмп да не се отказва от спогодбата.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди американския президент, че Вашингтон не може просто да напусне споразумението и че този процес би отнел години.

Споразумението от Париж беше първият законово обвързващ глобален договор, с който 195 държави доброволно се ангажират да вземат мерки за намаляването на парниковите емисии.

Съединените щати обещават до 2025 г. да ограничат емисиите си с 26% до 28% в сравнение с нивата от 2005 г.