Русия и Западът се хлъзгат към период на нова студена война, заяви руският премиер Дмитрий Медведев на Международната конференция по сигурността в Мюнхен.

„Европейските политици повярваха, че създаването на един вид пояс от приятели по границите на ЕС ще бъде гаранция за сигурност. Какъв е резултатът? Не пояс от приятели, а пояс на изключение“, изтъкна Медведев, цитиран от АФП.

„Да се създава доверие е трудно (...) но трябва да започнем. Нашите позиции се различават, но не толкова, колкото преди 40 години, когато в Европа имаше стена“, подчерта руският премиер.

Същевременно той отхвърли обвиненията, че руските сили бомбардират цивилни в Сирия, предадоха Ройтерс и ТАСС. „Няма доказателства, че бомбардираме гражданско население, въпреки че всички ни обвиняват в това“, заяви Медведев.

„Русия не се опитва да постигне някакви тайни цели в Сирия. Ние просто се опитваме да защитим националните си интереси“, каза той, като добави, че Москва иска да попречи на войнстващи екстремисти да стигнат до Русия.

По думите му Русия и Западът трябва да работят заедно за решаване на проблемите в Сирия. Според него единствено редовно сътрудничество между Русия и САЩ може да доведе до нормализиране на положението в размирната страна.

Снимка: EPA

В Мюнхен той присъства и на делова закуска с руски и германски предприемачи, където посочи, че колкото по-дълго продължават европейските санкции, толкова по-малко шансове има ЕС да запази позициите си на руския пазар.

Медведев уточни, че стокооборотът на Русия с Европейския съюз е намалял близо наполовина.

Политическата цел на антируските санкции няма да доведе до замислените резултати, изтъкна руският премиер.

„Основният проблем днес не са санкциите, които винаги приключват по един и същи начин – с нищо. Основният проблем са пропуснатите възможности и изгубените пари“, отбеляза Медведев.

Руският министър-председател изрази надежда, че проектът за газопровод „Северен поток-2“ ще бъде изпълнен, тъй като е изгоден на всички, въпреки че по думите му някои западни страни се опитват да политизират въпроса.