Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД), което проследи пътя на Дядо Коледа и спирките, които той направи, за да раздаде подаръци, съобщи, че белобрадият старец се е прибрал в дома си на Северния полюс, предаде ТАСС.

НОРАД уточни, че Дядо Коледа е излетял от Северния полюс на 24 декември в 00,01 ч. канадско време и е завършил пътуването си днес в 6 ч. отново канадско време. За повече от 24 часа той е обиколил почти всички страни по света. Последната му спирка е била на остров Мидуей, неголям атол в северната част на Тихия океан, който е американска територия.

За операцията по проследяване на Дядо Коледа Северноамериканското военновъздушно космическо командване (НОРАД) ползва услугите на доброволци и планира акцията четири месеца преди Коледа. Операцията е в сила още от 1955 г. НОРАД казва, че използва за целта 47 радара, разположени в северните и източните райони на САЩ и Канада, както и спътници, оборудвани с инфрачервени датчици, които реагират на топлината, излъчвана от червения нос на елена Рудолф на Дядо Коледа.

Специални цифрови фото и видеокамери на НОРАД има на всякъде по света и те документират местоположението на Дядо Коледа.Операцията на НОРАД за следене на Дядо Коледа вече има страница и в социалната мрежа Фейсбук. Миналата година тя привлече 1,5 милиона харесвания. НОРАД включва системите за противовъздушна и ракетна отбрана на Канада и на САЩ.