Главният шпионин на САЩ – директорът на Националната секретна служба на ЦРУ се оттегля от поста, съобщи „Уолстрийт джърнъл”. Оставката му се обяснява с няколкото сериозни скандала в агенцията, които продължават да се разрастват и да заплашват с нови оставки.

Говорителят на ЦРУ Дин Бойд съобщи, че директорът на службата е каза, че „в скоро време планира да се оттегли, след дълга и изключителна кариера в ЦРУ”. „Ние му благодарим за приноса в работата на ЦРУ и гарантирането сигурността на нашата страна”, допълни той.

ЦРУ отказа да посочи името на директора, защото то се води засекретено.

Според „Дейли бист” името е известно от 2013 г. благодарение на изтекла информация в Twitter. Известни са и някои подробности от биографията на Франк Арчибалд, който бе поел поста същата година. Той е имал няколко служебни командировки в Пакистан и африкански държави, оглавявал е и работата на ЦРУ в Латинска Америка.

По-рано агенция „Асошиейтед прес” беше писала, че „на времето той е ръководил тайната операция, спомогнала за отстраняването от власт на сръбския президент Слободан Милошевич”.

Директорът ЦРУ Джон Бренан има планове за реорганизация, съгласно които бъдещата дейност ще се извършва на регионален принцип без традиционно делене на оперативни служители, работещи с агенцията, и аналитици.

Тези планове не се харесват на мнозина, особено в Националната секретна служба, където някои виждат в реорганизацията заплаха за високата степен на независимост, на която службата се е радвала в системата на разузнаването.