Генералният оперативен директор на „Фейсбук” Шерил Сандбърг призова американското правителство да помага повече на работещите майки в страната.

В своя публикация в социалната мрежа в Деня на майката в САЩ тя поиска по-висока минимална заплата, платен отпуск по майчинство и по-достъпни услуги, свързани с отглеждането на деца. Съобщението ѝ беше придружено и от снимка на нея, майка ѝ и мащехата ѝ в деня на сватбата ѝ.

Сандбърг е една от най-заможните американски жени с нетно богатство, възлизащо на 1,38 млрд. долара.

„В около 40% от американските домакинства с деца майката изхранва семейство”, пише Сандбърг, която е вдовица и майка на две деца. По думите ѝ обществото е отговорно за това да помага на майките и бащите да балансират задълженията си в работата и у дома.

„Ние (САЩ – б. ред.) сме единствената развита държава в света без платен отпуск по майчинство”, пише още Сандбърг. По думите ѝ много майки са принудени да се върнат на работа, веднага след като родят само за да запазят работните си места.

Дъщерята на президента Доналд Тръмп – Иванка, публично е заявявала подкрепата си за платения отпуск по майчинство. Подобни предложения обаче срещат отпор от страна на управляващата Републиканска партия.