Дипломатите са следващата цел на чистката след опита за преврат в Турция, стана ясно от изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. 

В интервю за местната частна телевизия НТВ той изтъкна, че крайният срок за връщане в Турция е изтекъл днес и даде да се разбере, че спрямо повиканите, но неприбрали се дипломати, ще бъдат предприети правни действия.

Чавушоглу съобщи, че двама турски държавни служители в Бангладеш са избягали в Ню Йорк, а двама военни аташета в Гърция са избягали в Италия.

Помолен да коментира информациите, че турски военнослужещ в САЩ е поискал убежище там, Чавушоглу каза, че турската страна е поискала информация от Вашингтон, но засега няма отговор, предаде АП.

Според медийни съобщения, на 22 юли, след като бил повикан обратно в Турция, адмирал Мустафа Угурлу, изпратен по работа в САЩ по линия на НАТО, е оставил в базата документите си за самоличност и отличителните си знаци и оттогава е в неизвестност. Турските представители не са потвърдили информациите, че той иска убежище в САЩ, а Държавният департамент каза, че не коментира и не се занимава със случаите на искано убежище.

След метежа на 15 юли Турция предприе чистка в редиците на армията и други държавни институции на членове, за които има подозрения, че са свързани с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита на фракция в армията да свали президента и правителството.

Същевременно Турция поиска официално от Гърция да екстрадира осемте военнослужещи, които избягаха с хеликоптер в Александруполис, съобщи агенция МИА от Атина.

Шестимата пилоти и двама инженери все още са в арест в областта на Атина Атика и чакат отговор на молбите си за убежище. Турция иска да ги съди по обвинения в нарушение на конституцията на страната, опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган и участие в опита за преврат.

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен