Бразилският президент Дилма Русеф обвини опозицията, че иска да я отстрани от поста, за да избегне разследвания за корупция и съответните наказания, предаде ТАСС, цитирана от БТА. 

"Тези, които се опитват да станат мои палачи, вече чакат да бъдат изправени пред съда, а рано или късно това ще стане. За да избегнат това, те се стремят да свалят правителството, което прие закони срещу корупцията, направи прозрачна дейността на държавната администрация и винаги е поддържало независимите действия на федералната полиция и прокуратура", пише Русеф в статия, публикувана днес в бразилския вестник "Фоля ди Сао Пауло".

Тя подчертава, че "спрямо нея искат да извършат най-голямата несправедливост в света: да осъдят невинен. Да осъдят невинен и да спасят корумпираните".

Бразилската телевизия "Глобу" твърди, че Русеф преговаря лично с депутати, за да ги убеди да гласуват срещу нейното отстраняване. Президентът звъняла на законодатели от вчера.

Тази стратегия вече постигна първите си успехи, отбелязва ТАСС. Няколко бразилски депутати, които възнамеряваха да подкрепят импийчмънта на Русеф, неочаквано заявиха, че няма да могат да присъстват на гласуването.

Очаква се Камарата на депутатите да се произнесе по въпроса утре. За да бъде продължена процедурата по импийчмънт в Сената, е необходимо тя да бъде подкрепена от две трети от членовете на долната камара на бразилския парламент. Смята се, че шансовете за това са големи.