Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва беше назначен за началник на канцеларията на президента Дилма Русеф, предаде Ройтерс и ТАСС.

Решението дава на Да Силва краткосрочна защита от прокуратурата, която го обвини в пране на пари и измама, отбелязва Ройтерс.

Според магистратите Да Силва е укрил факта, че притежава триетажно жилище в курортен град. Бразилският наказателен кодекс предвижда три до 10 години затвор за пране на пари и до три години за предоставяне на невярна информация.

Бившият държавен глава твърди, че наистина се е интересувал от това жилище, но се отказал да го купува.

След като Лула да Силва влезе в правителството, всички обвинения срещу него ще трябва да се разглеждат от състав на Върховния съд, което ще забави съществено антикорупционното разследване, коментира ТАСС.

Това е втори опит на Русеф в рамките на седмица да избави Да Силва. Миналия четвъртък бразилски медии съобщиха, че тя му е предложила министерски пост по негов избор, но той е отказал.

По информация на вестник „Фоля ди Сао Пауло“ сега Да Силва е приел предложението на Русеф да замени началника на гражданската канцелария на президента – Жакис Вагнер. Информацията е потвърдена от Жозе Гимараис, ръководител на парламентарната група на правителството в долната камара на бразилския Конгрес, съобщава Ройтерс. Засега обаче няма официално потвърждение от президентството, отбелязва АФП.

Снимка: EPA

Чарът и връзките на Да Силва може да помогнат на Русеф да се справи с политическата криза, която заплашва да събори правителството ѝ. Връщането му в правителството може да означава и промяна на мерките за икономии, след като той призова публично за повече държавни разходи, за да се сложи край тежката рецесия.

Високопоставен член на икономическия екип на правителството обаче е заявил пред Ройтерс, че това може да доведе до оставка на шефа на бразилската централна банка Алишандри Томбини.

Лула да Силва беше президент на Бразилия от 2003 до 2011 г. и е смятан за един от най-вероятните кандидати за президент на управляващата Партия на трудещите се. Следващите президентски избори предстоят през 2018 г.