Борбата с комарите, които са преносители на опасния вирус зика, трябва да стане приоритет за жителите на Бразилия. Това заяви бразилският президент Дилма Русеф, цитирана от ТАСС, в обръщение към нацията, посветено на проблема. 

"Няма да говоря за политика или икономика, а за здравеопазване и за необходимостта възможно най-скоро да започнем борбата. Битка, която трябва да ни обедини. Не можем да се примирим с поражение, защото победата е в нашите ръце. Ако комарите престанат да се размножават, вирусът не може да оцелее", каза Русеф. 

В речта си държавният глава потвърди, че от 13 февруари 220 000 военнослужещи ще се включват в инспекции на недвижими имоти, където може да има места за размножаване на насекомите. 

Обръщението на Русеф, предавано по телевизията и радиото, е първото й от 8 март 2015 година, когато тя посвети речта си на жените на Бразилия. 

Според представители на международните здравни власти обаче Бразилия все още не е споделила достатъчно проби и данни за болестта, за да се отговори на най-тревожния въпрос - дали наистина вирусът е отговорен за увеличаването на бебетата с микроцефалия в страната. 

Междувременно Канада забрани хора, които са пътували извън Канада, континенталната част на САЩ и Европа, да даряват кръв до 21 дни след връщането си, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Властите в САЩ пък разшириха предупреждението да се пътува с повишено внимание заради опасността от зика с още две дестинации - Ямайка и Тонга. В списъка вече има 30 дестинации, предимно в Латинска Америка и Карибите. Правителството препоръча бременни жени да отложат пътуванията си до тези места заради евентуалната връзка между вируса и микроцефалията, наблюдавана най-вече в Бразилия.