Подновяване на диалога със Северна Корея е невъзможно, докато Пхенян продължава провокационните си действия, включително и изстрелването на балистични ракети. Това заяви  постоянният представител на Южна Корея в ООН О Джун.  Там се проведе извънредно закрито заседание на Съвета за сигурност.

По думите му диалог може да има само в контекста на връщането към преговорите за денуклеаризация на Корейския полуостров. "Но в този момент, когато Пхенян продължават своите провокации, е невъзможно да се върнем към диалога", посочи той.

След приключването на заседанието САЩ, Япония и Южна Корея изразиха надежда, че Съветът за сигурност ще може в най-скоро време да осъди действията на Пхенян. На вчерашното заседание до обща декларация не можа да се стигне, въпреки острото осъждане на действията на Северна Корея от почти всички участници. Според ТАСС това се дължи на позицията на Вашингтон, Токио и Сеул, които не смятат, че решението за разполагане на противоракетна система ТААД на Корейския полуостров дестабилизира положението там.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауъл заяви, че предприеманите от САЩ и техните съюзници мерки носят отбранителен характер и са обусловени от заплахата, произтичаща от ядрената и ракетната програми на Пхенян.