Консервативната партия Съюз за народно движение (СНД) на бившия президент Никола Саркози и съюзниците ѝ печелят днешния втори тур на изборите за местни власти във френските департаменти, предаде Ройтерс, като цитира екзит пол на социологическата агенция Се Ес А.

Партията СНД и съюзниците ѝ ще управляват в между 64 и 70 департамента от общо 101, в сравнение с досегашните 41, съобщи Франс прес.

Управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд търпят тежко поражение и се очаква да загубят половината от общо 61 департамента, където имаха мнозинство досега. Прогнозните резултати сочат, че левицата ще управлява в между 27 и 37 департамента.

Напълно очевидно е, че десните сили победиха на изборите за департаментите", заяви френският премиер Мануел Валс след обявяването на първите резултати от днешния втори тур на местните избори.

"Левите сили отстъпиха значително", добави Валс, който оглавява правителството на Социалистическата партия. Той подчерта, че "това е дълготрайна промяна на политическата обстановка във Франция".

Привърженици на Никола Саркози.
Снимка: EPA

Крайнодесният Национален фронт на Марин льо Пен ще има представители в съветите на департаментите и може да спечели най-много два департамента, но може да не спечели мнозинство в нито един.

Председателите на съветите на департаментите ще станат известни в четвъртък.

Около 40 милиона французи имаха право на глас в изборите за местни власти в департаментите. Според социологическите агенции избирателната активност е около 50 процента.

Тези избори се смятаха във Франция за тест преди следващите президентски избори през 2017 г., посочва агенцията. Президентът Франсоа Оланд намекна преди изборите, че няма да промени политиката си след местните избори. Това означава, че премиерът Манюел Валс ще запази поста си.

Въпреки това в следващите седмици вероятно ще има някакви промени в правителството, прогнозира АФП.

Президентът социалист е твърде непопулярен - две години преди изборите той "е с гръб, опрян в стената", заявил пред агенцията негов приближен, пожелал анонимност. В Елисейския дворец "всички се страхуват, че той може да отпадне още на първия тур през 2017 г.", добавил същият източник.