Политическата криза в Македония се задълбочава. След като вчера президентът Георге Иванов отказа да връчи мандат за съставяне на правителството на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), страната е в патова ситуация.

Протестите, започнали, когато СДСМ събра достатъчно депутатски подписи, за да състави правителство, са масови и всяка вечер.

Създава се напрежение около това ще има ли повече права за албанците или не, коментира след завръщането си специалният пратеник на bTV в Скопие Десислава Ризова. Именно заради това президентът вчера не връчи мандат на опозицията. Аргументът беше, че е застрашен суверенитетът на Македония, добави тя.

Снимка: Reuters

От СДСМ веднага контраатакуваха, че така се нарушава конституцията.

Според анализаторите, с които говорихме, единственият изход към момента изглеждат изборите, каза Ризова.

По време на протестите бяха ранени журналисти – репортер и оператор, а побоят беше заснет от bTV. Оказа се, че същата вечер са пострадали петима души. Най-общо казано напрежението се отразява на хората. Македония проведе избори на 11 декември, а вече два месеца и половина е без правителство, коментира Ризова.

Именно в опит да тушира напрежението днес на посещение в Скопие дойде и еврокомисарят по външна политика Федерика Могерини.

Вижте повече във видеото: