Десетки хиляди се събраха днес в Истанбул на митинг на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, на когото остава само една седмица, за да убеди избирателите да гласуват с "да" на референдума за разширяване на правомощията му, предаде Франс прес.  

Снимка: БГНЕС

"На 16 април искате ли да кажете "да" за една силна Турция?", запита той тълпата, която му отговори с гръмогласно "Да!".  

Снимка: Reuters

"Искате ли велика Турция? Искате ли да кажете "да" на стабилността? Имаме ли подкрепата ти, Истанбул?", продължи Ердоган.

Президентът говори от огромна сцена, издигната на брега на Мраморно море, на която пристигна с хеликоптер под приветствените възгласи на тълпата.

На същото място той произнесе речта си за национална солидарност пред стотици хиляди присъстващи на 7 август 2016 година, малко след осуетения опит за преврат в средата на юли, приписван от Анкара на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който отхвърля обвиненията.

Турските граждани трябва да гласуват на референдум на 16 април за спорна конституционна реформа, която съществено ще увеличи правата на турския президент, отбелязва АФП, цитирана от БТА.