Десетки хиляди ученици и преподавателите им демонстрираха в Барселона в подкрепа на независимостта на Каталуния. Те поискаха правителството да признае правото им да гласуват за автономия.

И днес обаче продължиха акциите на полицията за конфискуване на бюлетини и материали за референдума, тъй като властите в Мадрид смятат допитването за незаконно. Националната гвардия иззе 2,5 млн. бюлетини, както и 100 урни, укрити в градче близо до Барселона.

Същевременно вътрешният министър на региона Жоакин Форн заяви, че властите в Каталуния се стремят да гарантират, че спорният референдум ще се състои мирно тази неделя, въпреки силовите мерки, предприети от правителството в Мадрид.

Снимка: Reuters

Каталунското правителство е поело ясен ангажимент, че хората ще могат да гласуват, заяви Форн пред медиите в Барселона. Той се срещна с представители на регионалните сили за сигурност, за да намали нарастващото напрежение преди допитването.

Форн съобщи пред медиите, че Мадрид изпраща 10 хил. полицаи в Каталуния. Той обаче подчерта, че местната полиция Мосос д'Ескуадра трябва да се подчинява на заповедите на регионалните власти.

По-рано днес отговарящият за външните работи в регионалното правителство на Каталуния Раул Ромева призова ЕС за подкрепа, припомня АП.

„Репортери без граници“ обаче порицаха днес каталунските сепаратисти за оказване на натиск над медиите да представят тяхната гледна точка. Организацията добави, че предприетите от Мадрид административни мерки, целящи да спрат разпространението на информацията за референдума, са допринесли за атмосферата на напрежение.

Наблюдатели на ООН пък отчетоха, че испанските власти най-вероятно нарушават човешки права с мерките си срещу сепаратистите преди гласуването на референдума.

Давид Кайе, докладчик по въпросите на свободата на словото, и Алфред де Заяс, експерт по демокрация, посочиха като пример арестите на политици, обвиненията в противодържавна дейност на лидерите на протести, блокиране на уеб сайтове и обиски на домове.

„Независимо от законността на референдума испанските власти са задължени да спазват правата, които са основни за демократичните общества“, казаха експертите в декларация. „Мерките, на които сме свидетели, са притеснителни, защото явно нарушават фундаментални индивидуални права“ със задушаване на обществените дебати, добавят те.