Десетки хиляди румънци отново излязоха на протест в Букурещ. Те се обявиха против плановете на правителството да освободи около 3500 затворници.

Румънските затвори са пренаселени и затова хиляди нарушители на закона трябва да бъдат пуснати на свобода. Това планират управляващите социалдемократи. Според протестиращите обаче така корумпирани политици лесно ще избегнат наказателна отговорност.

Новият проект предвижда и декриминализиране на злоупотребата със служебно положение, когато щетите са под 44 500 евро, и намалява максималната присъда за това престъпление от седем на три години затвор. Според Опозицията по този начин Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите се опитват да прокарат законодателство, целящо да премахне спънки в политическата кариера на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня. Той беше възпрепятстван да се кандидатира за премиер заради условна присъда за изборни измами.

В протеста се включи и румънският президент Клаус Йоханис, който също призова правителството да се откаже от намеренията си.

Протести имаше и в други градове в страната, а румънци, живеещи в чужбина, организираха такива и в Брюксел, Париж, Лондон и Копенхаген.

Вижте повече във видеото: