Десетки хиляди аржентинци излязоха на шумен протест срещу съкращенията на работни места, предвидени в икономическите реформи на новия президент Маурисио Макри.

Демонстрациите блокираха центъра на столицата Буенос Айрес, който беше огласен от барабани и скандирания, пише АФП.

Двата основни профсъюза „CGT” и „CTA” обединиха силите си срещу предвидените от консерватора Макри съкращения на средства и работни места в държавния сектор.

„Цялото работническо движение ще се мобилизира срещу уволнения, съкращения и бедност, която се задълбочава при правителството на Макри”, заяви Хосе Ригане, лидер на един от клоновете на „CTA”.

Солидарност с колегите си показаха и работниците в частния сектор. Синдикатите плануват още демонстрации в неделя, когато е и Международният ден на труда.

Макри влезе в президентството на 10 декември и започна либерални икономически реформи след близо 12 години ляво управление в страната.

Той повиши цените на комуналните услуги и прекрати някои поръчки в държавния сектор.

За краткото му време на власт, 100 000 работници са загубили работните си места, твърдят от профсъюзите. Според правителството съкратените на държавна работа са 11 000 за първото тримесечие на годината.

Доктори, учители, банкови служители и държавни служители вдигнаха протести през последните месеци.

Исканията са свързани с овладяването на нарастващата инфлация, заради която скачат цените на храната. Според прогнози на анализатори тази година инфлацията ще скочи до 36%.

Сенаторите на опозицията тази седмица приеха законови мерки, които да предотвратят уволненията.

По време на демонстрациите Макри се намираше в северната част на страната, където откри съоръжения за извличане и бутилиране на вода, които трябва да създадат 200 000 работни места.

„Работим по всички въпроси, които ги тревожат”, заяви Макри за протестиращите.

Неговото име беше едно от изплувалите такива на високопоставени политици в рамките на скандала покрай „Панамските документи”. Стана ясно, че настоящият президент е взел участие в няколко офшорни компании в миналото. В Аржентина започна и разследване на финансовите дела на Макри, на което той съдейства.

„Не съм получавал заплащане в качеството си на директор (на офшорни компании). Утре ще се явя пред съда и ще предоставя цялата необходима информация на съдията, за да се увери, че това, което съм направил, е правилно“, каза Макри в телевизионно обръщение по-рано този месец. БГНЕС