Десетки българи са блокирани на различни места в Турция. Опитът за военен преврат в страната доведе до пълна парализа и много български граждани са попаднали в ситуация да не могат да се приберат у нас.

Над 20 души са затворени на летище „Ататюрк. Жулиан Нейчев обяви в ефира на bTV, че чакат автобус, изпратен от българския консул. Достъп до летището обаче няма, полетите са отменени, а служители не се виждат никъде.

„Консулът пратил автобус да ни прибере, а ние търсим изход. Няма служители, няма информация”, описва ситуацията Нейчев.

Група деца, заедно с преподавателите им, също са блокирани. Те се намират в олимпийско градче без непосредствена опасност около тях. В Турция са за спортно състезание. Снежана Аначкова, която води едната от групите, заяви, че не знаят как ще се приберат.

Контакт с тях от българска страна няма, с изключение на дежурния в българското консулство в Турция. По думите на преподавателката той не е направил нищо за тях.

"Не искаме да минаваме през Истанбул, притесняваме се. Трябва да пътуваме в понеделник сутринта", допълва тя.

„В момента слушаме разпорежданията. Все още не се знае дали ще останем или тръгнем. Не може да излезем извън селцето”, коментира тя. "Органзиацията е страхотна, но не знаят как ще се върнем."

В групите има 6 момчета от математическата гимназия във Варна и 6 момичета, заедно с ръководителя им, от езикова гимназия.

Управителят на туристическа агенция Джамал Кара каза пред bTV, че той и колегите му в момента отговарят за 305 български граждани в Истанбул. Екскурзиите им за днес са отменени, но очакванията са, че утре ще могат безаварийно да се приберат у нас.

Междувременно километрични опашки очакват пътуващите по граничните пунктове. Турция не пуска автомобили да влизат у нас, но на „Капитан Андреево” се допуска влизане от българска страна.

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен