Турция избра да се превърне в президентска република. Реджеп Ердоган получи на практика цялата власт в южната ни съседка. "За" поправките в конституцията гласуваха над 51% от участвалите във вота.

Страната обаче остава разделена, а сянка върху резултатите хвърлиха обвинения в манипулация при броенето на бюлетините.

Отговорите „не” преобладават в големите градове като Истанбул, Анкара и Измир.

Като цяло турците в западната част на страната и южните райони са отхвърлили предложението за президентска република, както и на изток, където населението е предимно от кюрди.

Снимка: bTV

„За” президентска република са гласували във вътрешността на страната.

Турците, които са гласували от България са казали преобладаващо „Не”. Същото важи и за гласовете от Съединените щати. Но повечето от турците, които живеят в Германия и Франция са гласували за президентска република.

На този фон опозицията не призна резултатите от референдума, и ги обяви за „манипулирани".

Сутринта след една тежка нощ

Турция осъмна разделена. Резултатите от референдума провокираха първите сблъсъци в Анкара между привърженици и противници на промените.

След обявената победа президентът Ердоган пожела по-добро бъдеще за Турция. „Ще обсъдим смъртното наказание с премиера и с лидера на националистическата партия. Ако всички го подкрепят, аз ще го одобря. Ако основната опозиция възрази, може да организираме още един референдум”, каза още той.

Снимка: bTV

Основната опозиция обяви, че ще оспори резултатите. Според критиците на промените в конституцията гласуването вчера е било помрачено от редица нередности.

„Референдумът протече при нечестни и неравни условия. Всички са наясно с това. Ние уважаваме решението на хората, но това решение беше засенчено от Висшата избирателна комисия. Погрешно, незаконно решение направи този референдум спорен. И ще го преследваме до край”, обяви лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу.

Манипулации?

Сигнали за манипулация на вота се появиха още по време на броенето на бюлетините. „Анадолската агенция извършва манипулация, за да направи пасивни нашите съмишленици пред урните. Публикуваните резултати не са верни, те не са истински”, обяви депутатът от Народнорепубликанската партия Ерен Ердем.

Победата на Ердоган беше обявена официално от Висшия изборен съвет, въпреки критиките от опозицията, че избирателната комисия е променила изборните правила в деня на вота.  Вчера органът, който следи за прозрачността на изборите постанови, че зачита за валидни гласовете, които са от пликове без задължителния брой печати по тях.

„В миналото е имало и други случаи, когато изборният съвет отчита бюлетините като валидни, стига да са произведени от нас и да не са фалшиви”, заяви председателят на Висшия изборен съвет Сади Гювен.

Според професора по политически науки от университета „Коч” Мурат Сомер е нормално да се проведе задълбочено и прозрачно разследване по сигналите на опозицията.

„Не е нужно да имаш Нобелова награда, за да изпитваш подозрения към прозрачността на вота. Щом по пликовете за бюлетините няма печати, е възможно те да са донесени отвън. Разбира се, че е възможно да е просто грешка на изборния съвет, но вместо да бързат да обявят резултата, трябваше да направят наистина сериозно разследване”, подчерта пред bTV той.

В социалните мрежи продължават да се разпространяват кадри, на които се виждат нарушения по време на вота вчера.

Реакциите

„Тъжен ден за Турция” така британският „Таймс” коментира резултатите от референдума. А „Форин Полиси” отбеляза, че Ердоган затваря главата от историята на страната като модерна държава. Германският „Шпигел” написа - "Краят на турската република".

Европейската комисия призовава Турция да търси национален консенсус заради близките резултати.

Много депутати от Европейския парламент изразиха разочарование от резултата.

Външният министър на Австрия Себастиан Курц коментира, че случилото се ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и Европейския съюз.

В общо изявление германския канцлер Ангела Меркел и външният министър Зигмар Габриел призоваха за бързи политически разговори с Турция, както на двустранна основа, така и с европейските институции. Двамата подчертаха, че "близкият резултат от референдума показва колко дълбоко е разделено турското общество" и президентът Ердоган носи най-голямата отговорност.

Френският президент Фарнсоа Оланд също апелира за диалог.

Съветът на Европа, в който членува Турция подчерта, че е изключително важно да се осигури независимостта на съдебната власт в съответствие с принципа на върховенството на закона.

Белият дом и Държавният департамент във Вашингтон до момента нямат официално позиция.

Говорителят на Кремъл обяви, че референдумът е работа на суверенна Турция и цитирам, "всеки трябва да се съобрази с волята на народа".