Днес е ден за размисъл преди решаващия вот в Каталуния.

На 21 декември там ще се проведат регионални избори, свикани от централните испански власти след разпускането на правителството на автономната област.

Снощи основните претенденти да управляват най-богатата испанска провинция след политическата криза закриха предизборната си кампания.

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон отправи от Брюксел последен призив към каталунците да гласуват за неговата листа. Пучдемон, който замина преди Испания да издаде заповед за арест срещу него по обвинение в бунт и подривна противодържавна дейност, говори пред симпатизантите си чрез видео връзка. В нея определи регионалните избори като „въпрос на чест“.

Това състезание до момента е изключително странно, тъй като водачите, на политическите партии, които се борят за независимост, или са в затвора, или са в изгнание, коментира специалният пратеник на bTV Рада Домусчиева.

В Испания не съществува имунитет, така че дори да спечелят изборите, те нито ще излязат от затвора, нито има шанс да не бъдат арестувани, стъпят ли на испанска територия. Полицията пази границите, така че Пучдемон да не се върне в рамките на кампанията днес или утре по време на гласуването. Той няма право и да гласува, каза Домусчиева.

Изборите са в работен ден, гласоподавателите, които са около 5 млн., ще имат 4 часа право да гласуват.

До тежката политическа криза се стигна през октомври след едностранното обявяване на независимост и намесата на централната власт, която разпусна регионалния парламент.

В момента провинцията се управлява от държавен секретар – наместник на Мадрид.