Обявеното днес сутринта примирие се спазва, увери украинският президент Петро Порошенко от Сингапур по време на лекция, организирана от Международния институт за стратегически изследвания, съобщава ТАСС.

"Вратата за диалога остава отворена", добави той, като наблегна, че трябва да продължат санкциите срещу Русия.

Днес в 09:00 часа местно време в Източна Украйна влезе в сила прекратяване на огъня, наречено "Ден на тишината".

На 4 декември Петро Порошенко обяви намерението си да въведе мораториум върху бойните действия.

Според говорителя на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана (СНБО) Андрeй Лисенко, "Денят на тишината" е необходим, за да бъдат изпълнени минските договорености или да започне изтеглянето на тежките въоръжения, да се освободят пленниците, да се премахната минните заграждения и да се пристъпи към демилитаризация на конфликтната зона.

От самото начало Донецката и Луганската републики приветстваха идеята на Порошенко, но припомниха, че прекратяването на огъня бе обявено още на 5 септември на срещата на Контактната група в беларуската столица Минск.

В тази връзка ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка република Александър Захарченко заяви, че опълченците никога не са нарушавали примирието: "Всички нарушения бяха предприемани от украинската страната, ние само отвръщахме. Ако Украйна не стреля, няма да стреляме и ние".

Днес преговори няма да има

Днес в Минск няма да се състоят преговори за мир в сепаратистка Източна Украйна, както бе предвидено. Още не е определена нова дата, заяви украинското външно министерство, цитирано от Франс прес.

"Днес няма да има нищо", каза говорителят на украинската дипломация Евген Перебийнис. Запитан за новата дата на преговорите, той отговори само, че "консултациите продължават", а сепаратистите настояват преговорите да бъдат на 12 декември.

Участниците в контактната група ще обсъдят ключови въпроси на мирното уреждане чрез Skype конференция на 10 декември. Тогава се предвижда и да бъде определена дата за среща в Минск. Това съобщи днес пред Донецката осведомителна агенция Денис Пушилин, зам.-председател на парламента на т. нар. Донецка народна република.

По думите му инициативата за Skype конференция е на ОССЕ. Според Пушилин на тази конференция се очаква предварително обсъждане на четири въпроса: спазване на временното примирие с изтегляне на тежките оръжия от района на бойните действия, размяна на пленници, вдигане на икономическата блокада на Донбас, наложена от Киев, и прилагане на новия украински закон, даващ специален статут на Донбас.

Пушилин заяви, че конкретна дата за среща ще има, след като бъде съгласуван с Киев дневният ред, което засега "все не може да стане". Препъникамък според него са въпросите, на които централната власт не дава ясен отговор - "за поетапно вдигане на икономическата блокада, законът за специалния статут и законът за амнистия", добавя ТАСС.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната