Във Франция днес отмина денят за размисъл преди очакваните с огромен интерес президентски избори.

Вотът утре ще се проведе под знака на терористична заплаха – два дни след атентата на парижкия булевард "Шанз Елизе".

Изборите са от огромно значение не само за Франция, но и за обединена Европа.

Тревогата заради терористична заплаха ще продължи поне още две седмици, вторият тур е на 7 май.

Много страни гледат с безпокойство към изборите във Франция и заради външнополитическите възгледи на някои от претендентите за президентския пост. Двама от четиримата фаворити са проевропейски настроени, другите двама виждат бъдещето на Франция извън обединена Европа. Въпросът е възможен ли е Фрекзит.

Най-твърдият защитник на обединена Европа е центристът Еманюел Макрон.

Републиканецът Франсоа Фийон също е убеден, че страните-членки са по-силни заедно.

Според крайнодясната Марин льо Пен обаче Франция трябва да се освободи от Европа и еврозоната.

Крайнолевият Жан-Люк Меланшон също не крие скептицизма си относно европейското бъдеще на Франция.

В Радио Франс срещаме един от най-търсените френски анализатори на Европейски политики – Бертран Галише.

„Франция е част от мотора на Европа. Ако тя излезе от съюза, обединена Европа на практика вече няма да съществува. Мисля обаче, че излизане от ЕС на практика не е възможно. Много големи интереси са заложени. За Франция ще е разрушително да преговаря излизане от съюза и от еврозоната. Заплахата е голяма”, смята Галише.

Галя Паришева има водеща адвокатска кантора в Париж, специализирана в защита на интелектуалната собственост. Не крие, че клиентите й са доста напрегнати от неясното европейско бъдеще на Франция.

„Не може още да се каже кой би спечелил от един евентуален Фрекзит, но е ясно кой би загубил – френският потребител. В момента 3 въпроса тревожат клиентите ми: защитата на личните данни на европейските граждани, стрийминг и роуминг на европейско ниво. Трябва доста богата фантазия, за да видим добри страни в един Фрекзит”, коментира Паришева.

Междувременно в Елисейския дворец вече се подготвя предаването на властта. Идната събота, точно между двата тура на изборите във Франция, европейските лидери ще обсъждат преговорите за излизането на Великобритания от съюза. И ще се надяват, че седмица по-късно, след втория тур във Франция, няма да се наложи да обсъждат и Фрекзит.

Вижте повече във видеото: