Палестинци с ножове и огнестрелно оръжие убиха най-малко трима души в серия от атаки в Йерусалим и Тел Авив, предаде Ройтерс. Има голямо количество ранени по време на „Деня на гнева”, обявен от групировките.

Първото нападение беше извършено от двама мъже в автобус в Източен Йерусалим. Те убиха двама души и нанесоха прободни рани на други четирима. Единият нападател е бил ликвидиран, а другият е заловен.

Минути по-късно в същия град палестинец заби колата си в спирка, излезе от нея и започна да напада хора. В резултат е загинал един човек, а шестима са в болница. Властите твърдят, че мъжът е „неутрализиран”.

Снимка: Reuters

В Раанана, на север от Тел Авив, палестинец нападна случайни минувачи на търговска улица. Само един човек е пострадал, като любителски видеокадри показват как граждани пребиват мъжа. Час след това стана още едно нападение с четирима пострадали.

На Западния бряг избухнаха поредни сблъсъци между палестински младежи и силите за сигурност.

За последните 2 седмици в Израел са регистрирани над 20 нападения с хладно оръжие срещу минувачи.

Премиерът Бенямин Нетаняху свика извънредно заседание на министерския съвет за обсъждане на най-мащабното насилие между евреи и араби от години насам. Според източници на агенцията, един от обсъжданите варианти и блокада на палестинските квартали в Йерусалим.

Снимка: Reuters

Наблюдатели се опасяват, че се намираме в навечерието на поредна палестинска интифада. Формалният повод за нея са все по-честите посещения на еврейски групи на места в Йерусалим, които са свещени за мюсюлманите.

Освен това, мирният процес буксува, а палестинците все по-ясно искат своя собствена държава.