Полската полиция задържа 11 души след гола демонстрация в бившия концентрационен лагер „Аушвиц“ (днес музей), която включвала и... убиването на овца, предаде Би Би Си.

Управата на музея съобщи, че „група хора убили овца, съблекли се и се оковали един за друг“ под известния надпис на главния вход на лагера „Трудът те прави свободен“ (Arbeit Macht Frei).

Охраната веднага се намесила и наредила на групата да се облече. Пристигнала и полиция, музеят бил затворен за посетители.

Според властите причината за демонстрацията не е ясна, но някои полски медии твърдят, че това е било протест срещу войната в Украйна.

Задържаните са на възраст между 20 и 27 години и са седем мъже и четири жени – шестима полски граждани, четирима беларуси и германец. Може да им бъдат повдигнати обвинения за оскверняване на паметник.

Според местни медии групата е използвала дрон, за да заснеме действията си и закачила надпис Love (от англ. ез. – любов) на портала на лагера.

Управата на музея осъди действията им, като заяви, че използването на символа на Аушвиц за каквито и да е манифестации и прояви е възмутително и неприемливо и непочитане на паметта на всички жертви от лагера.

В „Аушвиц“ са убити около 1,1 млн. души.