Демократичната опозиция на Венецуела прие наградата „Сахаров“
В изказването си на церемонията председателят на ЕП Антонио Таяни отбеляза, че наградата е не само признание за смелата борба на демократичната опозиция във Венецуела, но и израз на уважението на ЕП към хората в тази страна
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 5
    3
Наградата „Сахаров“
Снимка: European Parliament

Представители на демократичната опозиция във Венецуела присъстваха днес в Европейския парламент, за да получат наградата на ЕП „Сахаров“ за свобода на мисълта.

Тя бе присъдена на 26 октомври на Националното събрание на Венецуела, представлявано от неговия председател Хулио Борхес, и всички политически затворници в списъка на неправителствената организация Венецуелски наказателен форум (Foro Penal Venezolano), представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

На церемонията днес в Страсбург присъстваха Борхес, Ледесма и членове на семействата на политически затворници.

В изказването си на церемонията председателят на Парламента Антонио Таяни отбеляза, че наградата е не само признание за смелата борба на демократичната опозиция във Венецуела, но и израз на уважението на ЕП към хората в тази страна – към всички, които са несправедливо хвърлени в затвора, защото са изразили мнението си; към всички, които се борят всекидневно да оцелеят заради жестокия режим; към всички семейства, които скърбят за загубата на близките си в месеците на непрекъснати протести за свобода.

Венецуелската опозиция не признава резултатите от изборите за губернаториВотът е смятан за тест за правителството на социалистическия президент Николас Мадуро

Борхес заяви от името на отличените, че наградата е „признание за майките, които се лишават от храна, за да спасят децата си; за децата, които ровят в боклука, за да заситят глада си; за възрастните хора, които умират заради липса на лекарства“.

„Гладът е превърнат в политическа система във Венецуела“, посочи Борхес. Той призова за хуманитарна помощ и за внимателно следене на предстоящите президентски избори.

Гладни венецуелци крадат животни от зоопарковете, за да се хранятВ историческия град Маракайбо са регистрирани повече от 10 такива случая

Кметът на Каракас Антонио Ледесма, който живее в изгнание в Европа, заяви: „За разлика от онези, които държат властта във Венецуела, които управляват с пушки или байонети и потъпкват конституцията и законите на републиката, ние искаме мир (...) Тази награда ни дава повече енергия да продължим да се борим за ценностите и принципите на демокрацията“.

ЕС наложи санкции и оръжейно ембарго на ВенецуелаОт месеци в страната има тежка политическа криза

ЕП отбелязва, че Венецуела преживява тежка политическа и икономическа криза. Растящата инфлация пречи на милиони хора да купят основни храни и лекарства. Над 120 души загинаха от началото на годината в улични сблъсъци и демонстрации срещу правителството на президента Николас Мадуро. Националното събрание, в което опозицията имаше мнозинство, бе лишено от правомощия, а според „Венецуелски наказателен форум“ в страната има около 300 политически затворници.

Наградата „Сахаров“ е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за правата на човека и за основните свободи. Тя е на името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година. Сред носителите ѝ са Нелсън Мандела и Маляля Юсуфзай.

БТА, ЕП
  • 5
    3
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре