Това беше седмицата, в която актрисата Мерил Стрийп разбуни духовете далеч извън границите на Съединените щати с речта си срещу Доналд Тръмп.

Месец и половина по-рано един човек седи във футуристичния си офис. Той е говорителят на компанията SpaceX, която заедно с автомобилите „Тесла” са сред перлите в короната на Илон Мъск.

Тези компании целят да променят целия ход на човешката индустрия и един човек ще влезе в световните новини с един статус в мрежата.

„От това, което виждам, светът става все по-затворенo място, в което състраданието намалява. Повече от 65 милиона души са бежанци, което е повече от всеки друг момент в човешката история. Цели нации бяха унищожени от войните пред очите на всички ни”, пише Декс Торик-Бартън.

След минути тези думи бяха в световните медии. Не, причината не е, че този пост беше споделен от създателя на „Фейсбук” Марк Зукърбърг. Не подценявайте тези хора – техните умове промениха живота на всички ни. Разпалиха революции и преобърнаха всичко. За добро или за лошо.

С Декс Торик-Бартън се срещна Светослав Иванов.

Някои биха казали, че е лудост да напуснеш мечтаната работа, за да се бориш с разделението по света днес. Това някакво емоционално решение ли беше?

– Абсолютно, но беше емоционално само от части. Събитията, които се случват в света в момента са съдбоносни и съм сигурен, че всеки на когото му пука днес изпитва подобни емоции. Аз съм син на бежанец от Бирма и до сега посветих живота си, работейки за организации, които служат на човечеството. Днес обаче виждам как нашите общества тръгват в посоката на разделението и липсата на състрадание и реших да направя нещо, за да променя това.

Една от тези организации е „Фейсбук”. Мрежата, която ни свързва. Мрежата, която промени цялата политическа картина на света.

– Толкова много научих там. Един от големите уроци е как се създава нещо много ценно и много голямо от много малък екип. Средния брой на отделните екипи, които работят по различните проекти там е по-малко от 20 души, независимо, че за организацията работят повече от 20 хиляди души. Защо е така? Защото така можеш да напредваш много по-бързо без да бъдеш спиран от бюрокрация или да трябва да правиш прекалено много за много кратко време. Много от нещата, които виждате всеки ден или опциите, които използвате са създадени от много малки екипи, някои опции са измислени от един или двама души.

Това ще е моделът, който Торик-Бартън ще използва в бъдещата си борба след Тръмп и „Брекзит”.

На 19 декември 2016 г. турски полицай разстрелва руския посланик в Анкара. Андрей Карлов умира след няколко минути. Нападателят крещи: Не забравяйте Алепо, не забравяйте Сирия. За какво ти напомня това убийство?

– Точно преди да се срещнем прочетох една статия на един историк в Оксфорд, който също си задаваше този въпрос – на коя година прилича 2016-та. Нейният отговор беше - 1914-та. Ние сме в период, в който отново на плещите на Европа пада огромен товар - политически, икономически,  социално и военно. Това свръх напрежение ни поставя в ситуация, че всеки отделен инцидент като това убийство може да увеличи спектъра на кошмарите, за които си мислим, че са част от миналото. И тук идва ролята на социалните медии в хаоса на света днес. Инструмент или причинител?

Какво би казал за следната дилема уж имаме по-отворен свят, в който сме по-свързани, което доведе до по-затворен и опасен свят?

– Това кой го казва?

Съгласен ли си с това?

– Не, не съм. Смятам, че отвореният и свързан свят е много по-добрият свят. Когато сме свързани с хора от различни общества и култури, ние сме по-способни да действаме, да издърпаме другите от бедността, да се борим с болестите, да създадем по-силни икономики заедно. Фактът, че днес не сме в състояние на непрекъсната война в Европа, фактът, че имаме демокрация, че можем да пътуваме и работим свободно, всичко това са индикации за стойността на това да бъдем свързани. Всички ние, всеки ден печелим от тази свързаност.

Нека ти задам въпроса по друг начин. Готово ли е човечеството за своята собствена технологична еволюция? Говоря ти за революциите, които бяха разпалени чрез Фейсбук и Туитър. Те създадоха Арабската пролет, която обаче не донесе мир в региона.

– „Фейсбук” и „Туитър” не създадоха Арабската пролет. Те бяха просто инструмент. Истината е, че дори и да вярваш в стойността на технологиите никога не трябва да забравяш едно нещо. Технологиите не са универсално добри. Те са инструмент, който може да се използва и за добро, и за лошо. Те са като чук – можеш да го използваш, за да построиш нещо, но можеш и да пребиеш някого. Същото е и с тези технологии. Арабската пролет беше израз на дълбоко разделение в някои общества, които в продължение на десетилетия са били под диктаторски ботуш. Технологията тук не може да е решение на тези проблеми или да се постигне някакъв идеален модел на революция. Да мислиш обратното е глупаво. Промяната винаги е била изключително мръсен процес в историята. Специално Близкия Изток се нуждае от много по-голяма помощ за постигане на мир.

Тъмната страна да бъдеш „свързан. Например, много е лесно да се превърнеш в мишена на манипулации, пропаганда. Колко фалшиви новини видя тази сутрин да бъдат споделени от приятелите ти във Фейсбук?

– О, това е много добър въпрос. Нямам никаква представа как да отговоря. Очаквам да видя сериозно проучване, което да се обхване количествено броя на фалшивите новини във „Фейсбук”. Чел съм различни статистики, някои казват, че фалшивите новини са около 1% от всичко, което споделяме всеки ден. Не знам дали можем да вярваме на това, но се изправяме пред истински проблем и дилема в момента. Не съществува прост отговор на един толкова сложен въпрос.

В момента всеки посочва това като една от причините за победата на Тръмп, но ще е преувеличено да обвиним за това просто един алгоритъм, пропускайки дълбокото социално и икономическо разделение в американското общество. Да, „Фейсбук” има важна роля в днешния свят, но не той създаде всички наши проблеми и решения.

В момента имаме крещяща нужда от нови инструменти, с които да различаваме истина от манипулация, информация от лъжа, защото кандидати за моделиране на съзнанието ни много. И докато иноваторите в „Силициевата долина” разсъждават по тези въпроси, Декс е убеден, че недоверието в момента е най-големият проблем. 

– Дали хората ще повярват? Има невероятна липса на доверие в инструментите, създадени от технологичните гиганти. Ние трябва да образоваме, да научим хората да не вярват в конспирации. Това обаче не може да стане без да се справим със социалните и икономическите проблеми. Изводът е, че първо трябва да направим живота на хората по-добър, за да се борим с информационните проблеми.

Декс Бартън е убеден, че Доналд Тръмп няма да направи живота на хората по-добър. И Америка може да ни изглежда далеч, но неговият избор ще има тежки последствия върху целия свят.

Ти казваш, че победата на Тръмп създава огромно препятствие. За какво?

– Аз мисля, че институциите и политиките, които помогнаха на Европа да постигне своя невероятен напредък в последните няколко десетилетия и сигурността вече не действат.

Например, фактът че имаме избран президент, които се съмнява в стойността на свободния пазар и търговия. Когато Съединените щати заплашват световния ред, в изграждането на който самите те участваха, трябва да сме много, много притеснени за последствията, особено икономическите и особено тук, в Европа.

Живеем в свят, в който националистическите формации се мобилизират агресивно, а гласовете им стават все по-важни в нашия политически спектър. Можем да се борим с това ако намерим точния начин за решение на социалните и икономическите проблеми. Трябва да създаваме работни места, да осигуряваме прехрана на хората. Докато не намерим начин да върнем хората на работа, ще продължаваме да наливаме масло в огъня.

Така Декс Бартън тръгва към новия си проект. Казва, че има подкрепата на други иноватори от „Силициевата долина”. Очакваме да видим какво ще измислят.

Човекът, който пишеше речите на Марк Зукърбърг и беше глас на SpaceX ще пристигне в София на 23 февруари, за да участва в Inovation Explorer, чиято тема тази година е „Информационните войни”. А те са по-важни от всякога, защото някой да ти вземе ума – това е новото убийство.