Публикация на научната „Кралска общност” във Великобритания твърди, че мъжките представители на вида декоративни рибки „гупи” имат тенденция да се ограждат с по-неугледни представители на своя вид, когато има женски наблизо, съобщава електронното издание на британския ежедневник „Телеграф”.

Заключението е било направено от група учени от университета в Падуа, който работели под ръководството на Клелия Гаспарини, проучвайки навиците на рибките.

Експериментът, който провели учените, бил свързан с поставянето на две женски рибки-гупи в противоположни краища на аквариум. „Невеста №1” имала два привлекателни цветни „ухажора”, докато „Гупи-невеста №2” била оставена с един по-неугледен „кавалер”.

Когато в аквариума бил въвеждан нов мъжки екземпляр, в 62 % от случаите, той директно се насочвал към „невеста №2”.

Учените доказали също така, че времето, което „ухажорите” прекарвали около №2, бил директно свързан с тяхната непривлекателност. Колкото по-грозна е една рибка-гупи, толкова по-малко време ще прекарва в компанията на ярко-оцветените представители на своя вид, кръжащи около №1.

Експериментът бил повторен и без женски представители в аквариума, за да докажат учените че поведението на рибките не е резултат от агресия или инстинкт за самосъхранение срещу хищници (заради ярките цветове).

Остава въпросът, каква е приложимостта на експеримента в човешка среда, пита „Телеграф” – „Ако искаш да впечатлиш някого, с кого ще предпочетеш да се сравняваш с Мистър Бийн или Джордж Клуни?”.