Учени откриха, че вроден инстинкт кара малките момчета да предпочитат да играят с коли, оръжия и войници, а момичетата - с кукли, козметика и домакински принадлежности, съобщи в. "Дейли мейл".

Заради влиянието на феминизма върху родителите, рекламите и медиите, момичетата все по-често пренебрегват предназначените за тях играчки.

Експертите твърдят, че момичетата се влияят повече от родителите си, възрастните и децата в обкръжението си, докато растат. Онова, което прочетат или гледат по телевизията, също се отпечатва в съзнанието им, докато момчетата се придържат към играчки, като камиони и коли, оръжия и войници.

Проучването направиха учени от „Сити юнивърсити” в Лондон. Те анализираха данни, събрани от различни изследователи в продължение на десетилетия, някои от които датират от 30-те години на миналия век.

"Въпреки различния избор и брой на предлаганите играчки в контекста на експериментите, както и възрастта на детето, установяването на полови различия в предпочитанията на децата за играчки в зависимост от собствения им пол показва силата на този феномен и вероятността той да има биологичен произход", пише в изследването.

Има ясни различия между избраните играчки от момичета и момчета през десетилетията в различни експерименти. Това показва вроден инстинкт в поведението на децата, добавят учените.