Заседанието на македонския парламент, на което ще бъдат представени програмата на бъдещото правителство и съставът на кабинета на мандатоносителя Зоран Заев, е насрочено за днес.

Дебатите може да продължат най-много 48 часа и се очаква гласуването да бъде факт най-късно до сряда в полунощ, предаде БТА.

Кабинетът на председателя на парламента Талат Джафери съобщи, че програмата и предложението за състава на новото правителство вече са внесени в парламента.

Новото правителство ще бъде съставено от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев и две албански партии – Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) и Алиансът за албанците. Движението Беса на Билал Касами, което преди това подкрепи формирането на парламентарно мнозинство, реши да не участва във властта, тъй като мандатоносителят не приел техните принципи, включително и спорното искане за предефиниране на държавата.

Председателят на това движение Касами заяви, че е под въпрос ще гласува ли Беса за новото правителство. За избиране на новия кабинет трябва да гласуват най-малко 61 депутати от общо 120, колкото са в македонския парламент. Партиите от новото коалиционно правителство СДСМ, ДСИ и Алианс на албанците имат подкрепата на общо 62 депутати.

След 11 години на власт, в опозиция отива най-влиятелната партия ВМРО-ДПМНЕ на бившия премиер Никола Груевски.

Пет и половина месеца след предсрочните парламентарни избори Македония трябва да се сдобие с ново реформаторско правителство, което да измъкне страната от дълбоката политическа криза, която продължава почти три години.

СДСМ обяви, че ще поиска от специалния държавен прокурор отговор на въпроса води ли се наказателна процедура против който и да било предложен член на кабинета.

Кои са и какво се очаква от бъдещите министри?

За пръв път в историята на Македония начело на министерството на отбраната ще бъде жена, което ще бъде най-голямото предизвикателство за Радмила Шекеринска с оглед на евроатлантическата ориентация на страната.

Министерството на вътрешните работи ще се ръководи от Оливер Спасовски, който макар да има опит с работа в МВР, го очаква тежката задача да реформира полицията, която да бъде професионална и надпартийна.

Министерството на администрацията и информационното общество ще бъде дадено на един от най-близките сътрудници на Заев - Дамян Манчевски. Смята се, че той е получил най-деликатния портфейл, който ще трябва да извърши много реформи и мерки, сред които някои много непопулярни, т.е. той ще трябва да изчисти държавната администрация от партийни кадри.

Ресорът земеделие е даден на Люпчо Николоски. Смята се, че и той ще има трудна задача - да върне земята на истинските земеделци и да възобнови субсидиите.

Външен министър ще бъде Никола Димитров. Той бе преговарящ от името на Бранко Цървенковски с Гърция и съветник за националната сигурност в кабинета на Никола Груевски.

Димитров ще бъде пред голямо предизвикателство, тъй като, както пишат македонските медии, ще трябва да работи за признаване на името на Македония и приемане на страната в Европейския съюз - теми, по които от години няма напредък.

За министър на образованието е предложена университетската професорка Рената Десковска. Министерството на социалната защита ще бъде оглавено от Мила Царовска, която ще има трудна работа за преодоляване на бедността, ангажиране на маргинализираните групи и справяне с проблемите на армията пенсионери.

Начело на Министерството на финансите е предложен Драган Тевдоски, извънреден професор в Икономическия факултет. Той трябва да подобри състоянието в държавната каса, но и да се погрижи за голям брой кредити, взети от предишната власт.

Горан Сугарески ще бъде министър на транспорта и комуникациите. Той бе един от най-активните и най-бунтуващи се депутати в предишния състав на парламента.Сега неговата енергия трябва да бъде насочена към изграждането на инфраструктура и обекти без подкупи и корупция.

За министри без портфейл са предложени Кочо Ангюшев, Роберта Попович, Едмонд Адем, Аднан Кахил, Зорица Апостоловска, Самка Ибраимовска, Зорана Сапурич.

За министър на здравеопазването е предложен лекарят невролог в Клиниката за неврология на Клиничния център в Скопие Арбен Таравари, а за министър на екологията - Садулах Дураку, който по време на правителството на Бранко Цървенковски бе министър на земеделието.

Министерството на правосъдието ще бъде поверено на Хербал Сали от ДСИ. Министерството на икономиката е дадено на Куструми Бектеши. Хазби Лика е предложен за вицепремиер за изпълнение на Охридското рамково споразумение, Буяр Османи за вицепремиер за европейска интеграция и Рамиз Мерко, който бе кмет на Струга, сега ще бъде министър без портфейл.