Дебалцево се намира изцяло под контрола на Донецката народна република, заяви представителят на самопровъзгласената република Едуард Басурин, цитиран от Интерфакс. Басурин обеща да бъдат предадени на роднините им всички украински военни, които доброволно се предадат.

Най-малко 13 украински военни са загинали при днешното отстъпление на украинската армия от град Дебалцево. Силите на Киев се измъкнаха от капана на сепаратистите с цената на множество жертви и ранени.

С масово отстъпление на Украинската армия започна днешният ден край Дебалцево. Близо седмица след постигането на минските примирия, част от бойците на Киев успяха да се измъкнат от обсадата на проруските сепаратисти.

Самопровъзгласилата се Донецка народна република обяви, че е поела пълен контрол над Дебалцево и издигна знамето на Новорусия върху една от високите сгради на града, в който няколко дни военни части на украинските правителствени сили бяха обградени от силите на опълчението.

Без да признава, че военните му някога са били в капан, президентът Петро Порошенко заяви, че бойците организирано отстъпват.

„Успяхме да покажем на целия свят истинското лице на тези бандити, на сепаратистите, които са подкрепяни от Русия, а тя е техен гарант и директен участник в минските преговори”, заяви Порошенко.

Проруските сепаратисти обаче разпространиха кадри как украински войници масово се предават.

„Всеки от вас ще има възможност да се върне у дома. Към всеки един ще се отнесем с чест и достойнство. Ще ви нахраним, ще ви изкъпем, а може и да ви облечем в топли дрехи”, казва в едно от видеата командирът на донецките сепаратисти Виталий Кисельов.

Още след постигането на минското примирие беше ясно, че украинската армия няма да успее да удържи Дебалцево, който е ключова транспортна връзка между Донецка и Луганска област.

След като враждуващите армии заемат новите си позиции се очаква да се стигне до действително примирие в региона.

Примирието е нарушено, но има шанс да бъде спасено, коментира и френският президент Франсоа Оланд.

Броят на военните стълкновения в Донбас след обявяване на примирието е паднал от 170 до 23 на ден, обяви Андрей Пургин, председател на Народния съвет на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

„Налице е намаляване на въоръжените стълкновения от 170 до 22-23. Въоръжените сили на Украйна използват реактивни системи за залпов огън и продължават да използват тежко въоръжение. От наша страна се използва само стрелково оръжие и миномети”, уточни Пургин.

Той обяви също, че военните като цяло отбелязват изравняване на положението по линията на съприкосновение. Съобщенията от Донбас последните дни гласяха, че примирието като цяло се спазва с изключение на района около ключовия железопътен възел Дебалцево.

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Украйна дава повече автономия на сепаратистите, в Киев избухнаха протести (ВИДЕО)
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Меркел: Трябва да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза