За часа по история 14-годишният Даниел Кристиянсен от Дания подготвя презентация за Втората Световна война. Момчето избира да представи семейна история, разказвана от дядо му – как германски самолет се разбива във фермата им. 

Даниел споделя идеята с баща си и на шега двамата решават да проучат мястото в двора, където се твърди, че е станала катастрофата. Оборудвани с лопата, двамата започват да копаят и на метри откриват останки от самолет.

„Това е част от колелото, която е свързана с хидравликата”, обяснява гордо малкият изследовател и показва останките, грижливо събрани в един от хамбарите на семейната ферма.

„А тук са картечниците и едно оръдие. Лудост е, че мога да кажа: „Ето това открих!”, възкликва момчето.

Останките са от самолет „Месершмит” тип Bf 109, какъвто е използвала германската въздушна отбрана за тренировки на пилотите си по време на Втората Световна война, обяснява Сорен Фленсед, който изучава самолети от онова време.

„Може би по време на тренировка, каквито са правили тогава самостоятелно, пилотът е допуснал грешка”, предполага ученият.

Снимка: Reuters

„Моят дядо винаги разказваше, че самолетът е катастрофирал тук, но че след това германците са почистили мястото, така че никой не е допускал, че има нещо останало,” разказва бащата на осмокласника.

Намери са и тленни останки и парчета от униформа, които са предоставени за изследване.

Предполага се, че пилотът е бил на възраст около 20 години.

Според историческия сайт „Въздушната война над Дания”, много е вероятно те да са на германския пилот Бруно Крюгер, а катастрофата вероятно е станала през ноември 1944 .

„Беше малко страшничко да видиш мъртвец”, казва Даниел за откритието си.

Той обаче е щастлив от преживяното приключение, а представянето на учебната задача в час е повече от успешно.