Датски радиоводещ скандализира ефира преди два дни, като уби заек по време на предаване. След това животното беше сготвено и изядено

Скандалът предизвика широк обществен дебат за двойния стандарт, с който хората третират различните животни.

Въпреки острите критики към медията, директорът на радиото Йорген Рамсков защити своя колега и постави за обществен дебат лицемерието, с което много хора подхождат към убийството на животни: „Много хора убиват животни. Риболовците убиват риби, готвачи слагат живи омари в тенджера с вряща вода. Този дебат не е за един водещ, който е убил и изял заек, а защо ни пука за едни животни, а за други – не”.

Според Йорген Рамсков месокомбинатите в Дания са до такава степен автоматизирани, че животните се отглеждат повече като машини за месо, отколкото живи същества.

„Повечето хора не се интересуват от това, как живеят животните, които купуват транжирани в магазина. Не ги интересува как се отнасят с добитъка във фермите. Има животни обаче, за които живо се интересуваме как се отглеждат и това е чудовищна несправедливост”, твърди още Рамсков.

След аргументите на радиото в защита на водещия е, че в дебата в социалните мрежи се появиха коментари, колко много хора се интересуват от съдбата на изядения заек, отколкото от хилядите имигранти, загинали в Средиземно море.