Главнокомандващият тайландската армия - ген. Прают Чан Оча, обяви държавен преврат в директно изявление по телевизията, предаде АФП. Армията и полицията са сформирали Национален мироопазващ комитет, който поема управлението на държавата.

Военните призоваха хората да не се паникьосват и гарантираха сигурността на чужденците в страната. Шефът на армията увери, че превратът няма да повлияе на международните отношения. В цялата страна е наложен комендантски час.

Тайландската армия суспендира конституцията на страната. Основният закон беше приет през 2007 г. Говорител на армията поясни, че конституцията е суспендирана временно с изключение на частта касаеща статута на Тайланд на монархия. Според цитирания източник Сенатът продължава да изпълнява своите правомощия. Всичко това ще да позволи на държавата да функционира гладко, увери военният говорител.

Вчера подкрепящото тайландското правителство движение "Червените ризи" настоя да се организира референдум за начина, по който да се реши политическата криза, която доведе до въвеждане на военно положение

Армията наложи извънредната мярка във вторник след 7 месеца политическа криза, която взе 28 жертви и предизвика оставката на министър-председателката Инглук Шинаватра. Управлението се осъществяваше от преходно правителство, което също е критикувано от опозиционните активисти.

Вчера военните заявиха, че решението им не трябва да се приема като нов държавен преврат, но днес го нарекога точно така. Преходното правителство иска да организира нови парламентарни избори възможно най-скоро, докато опозицията настоява за реформи преди какъвто и да било нов вот. Те искат назначен от Сената неутрален премиер. Долната камара на парламента бе разпусната през декември.

Поддръжниците на правителството пък настояват за избори възможно най-скоро след като февруарският вот бе обявен от съда за невалиден поради нарушаването му от демонстранти.