Дания и Швеция удължават извънредното връщане на проверките по шенгенските им граници за още шест месеца. 

Според Копенхаген и Стокхолм в Европа все още не е достигнато необходимото ниво на сигурност, което да позволява свободното движение на хора.

Двете страни наложиха извънредната мярка като средство за ограничаването на нелегалната миграция.

Швеция въведе частичен контрол в южната част на страната още през миналия ноември. В начало на тази година пък Копенхаген задължи всички автобусни, фериботни и железопътни превозвачи да предоставят информация за пътниците си.

Дания реагира почти веднага на последното решение на съседката си и започна произволни проверки на границата си с Германия.

През 2015г. Дания е приела 21 хил. молби за убежище, а северната ѝ съседка – 163 хил. Така Швеция се превърна в страната с най-много приети бежанци на глава от населението в рамките на ЕС.

„В сегашната ситуация все още няма устойчиво решение за подсигуряването на външните граници на Европа”, заяви датският министър на имиграцията Ингер Стойберг.

„Радвам се, че имаме възможността да поддържаме граничния контрол поне до 12 ноември”, допълни тя.

Шведският вътрешен министър Андерс Игеман декларира в отделно заявление, че страната му също ще продължи мярката до 11 ноември.

През май ЕС одобри възможността за удължаването на граничния контрол по шенгенските граници заради искания от Швеция, Дания и други страни.

Според правилата в съюза проверките могат да бъдат възстановени за срок от 2 години, с подновяване на всеки шест месеца.