Дания декриминализира… богохулството
За близо 80 години има само 4 дела по чл. 140 от НК на северната страна
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    3
Парламентът в Копенхаген
Снимка: iStock

Дания декриминализира богохулството, което бе смятано за закононарушение в страната през последните 334 години, предаде БТА, като цитира „Франс прес”. Решението бе прието от парламента без гласовете на социалдемократите.

Досега член 140 от датския Наказателен кодекс предвиждаше наказание до 4 месеца затвор за публично оскърбяване на дадена религия, но съдилищата са го прилагали изключително рядко. За близо 80 години датското правосъдие е водило дела само четири пъти по този член, за последен път - през февруари.

Църкви горят заради "Шарли ебдо" (СНИМКИ)Протестите срещу карикатурите на Мохамед не стихват, днес отново загинаха хора

Датчанин, който пусна във "Фейсбук" видеозапис как изгаря Корана, трябваше да бъде съден за богохулство, но процесът му няма да се състои поради отмяната на това закононарушение от Наказателния кодекс, обяви прокуратурата.

През 1938 г. четирима души са били осъдени в Дания за антисемитски текстове. През 1946 г. двама души са били глобени за имитиране на кръщене по време на маскен бал. През 1971 г. двама служители в държавното радио са били наказани за излъчване на песен, в която се говори за сексуалността на една жена и за отхвърлянето й на всякаква божия власт.

Прокуратурата се е отказала да съди обвиняеми по този член в 12 случая, най-известният от които е аферата с карикатурите на ислямския пророк Мохамед, публикувани в "Юландс-Постен" през 2005 г., а след това в 17 датски вестника през февруари 2006 г.

"Религията не трябва да диктува какво е позволено и какво е забранено да се говори публично", заяви опозиционният депутат Бруно Йеруп, който е вносител на законопроекта.

  • 3
    3
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре