България подкрепя влизането на Сърбия в Европейския съюз (ЕС), но има определени въпроси за основните права на българското малцинство, които иска да бъдат изяснени. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов при посещението си в Хърватия.

Отговаряйки на въпрос дали България подкрепя блокирането от хърватска страна на отварянето на глава 23 от преговорния процес (глава „Съдебна система и основни права“), Митов каза: „Разширяването на ЕС е много важно и нашата страна ще продължава да го подкрепя (...) Изпълнението на критериите също е много важно, а глава 23 поставя като условие определени критерии. Нашите хърватски приятели имат право да изискват изпълнението на тези критерии и да помагат по всякакъв възможен начин това да стане“, каза Митов, цитиран от държавната агенция ХИНА.

Той добави, че България има определени въпроси, които трябва да бъдат изяснени и които са свързани с правата на българското малцинство в Сърбия. „Разбира се, ние искаме тези въпроси да бъдат изяснени по време на тези преговори“, заяви Митов.

През последните няколко седмици между Хърватия и Сърбия се стигна до известно напрежение поради изискването на Загреб властите в Белград да извършат определени законодателни промени, за да може да продължи преговорният процес.