Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска днес намаляване на гръцкия дълг с 30 процента и 20-годишен гратисен период, за да бъде осигурено изплащането му, съобщават световните агенции.

В обръщение по телевизията Ципрас обяви, че публикуваният вчера анализ на Международния валутен фонд за дълга на страната оправдава решението последните предложения на кредиторите да бъдат отхвърлени.

В неделя гърците ще трябва да решат дали да приемат поисканото от Тройката, като в Брюксел подчертават, че говореното с официална Атина вече не е на дневен ред и всъщност допитването е „за” или „против” оставането на южната ни съседка в еврозоната. Днес е последният ден за агитация преди референдума.

Вчера МВФ излезе с доклад, според който Гърция няма да може да функционира нормално без допълнителен спасителен пакет за десетки милиарди евро и сериозна „подстрижка” на дълга. В същото време, става все по-реална опасността гръцките банки да останат без ликвидна подкрепа от ЕЦБ, което даже и при сегашните капиталови рестрикции би ги сринало за дни.

Премирът изрази съжаление, че тази позиция на финансовата институция "не бе представена от кредиторите на Гърция по време на петте месеца преговори" за продължаване на финансовата помощ за страната.

На 30 юни Гърция пропусна плащане от 1.6 млрд. евро към Международния валутен фонд и така практически се оказа във фалит.

„Вчера се случи събитие с голяма политическа значимост. МВФ публикува доклад за гръцката икономика, който реабилитира гръцкото правителство като потвърждава очевидното – че дългът не може да бъде покрит”, заяви Ципрас в обръщение към нацията, предавано по телевизията.

Междувременно, най-големият кредитор на Гърция, Европейският фонд за финансова стабилност, обяви, че на този етап няма да обяви за предсрочно изискуеми парите, преведени на страната – 130.9 млрд. евро. Ръководителят на фонда Клаус Реглинг даде да се разбере, че тази възможност остава.

Ако се стигне до нея, това ще доведе до огромни загуби за цялата еврозона и срив на пазарите.

Сделката не е толкова близо

Напълно невярно е твърдението на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис, че страната му е близо до постигане на споразумение с кредиторите. Това заяви днес, председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от Ройтерс.

Дейселблум каза, че Гърция е изправена пред трудно бъдеще независимо от резултата от референдума в неделя, на който гърците трябва да се произнесат дали приемат или не спасителната програма. Председателят на Еврогрупата допълни, че трудните фискални мерки са неизбежни.

Всеки политик, който твърди, че ако победи "не"-то няма да бъдат необходими такива мерки, "прави народа си на глупак", каза Дейселблум след заседание на кабинета днес.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер