Гърция ще търси справедливо и взаимно изгодно споразумение с кредиторите от ЕС за предоговаряне на дълга от 240 млрд. евро към кредиторите си. Това заяви новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас във встъпителната си реч при откриването на първото заседание на своя кабинет.

„Сред приоритетите на Гърция е ново предоговаряне с партньорите в търсене на по-изпълнимо, справедливо и взаимно изгодно решение", каза Ципрас на учредителната среща на кабинета.

40-годишният премиер добави, че неговата администрация е „национално спасение”, която е готова да „кърви”, за да възстанови загубеното достойнство.

Първата реч на Алексис Ципрас като премиер бе много по-умерена в сравнение с разпалената му предизборна реторика. Той едновременно се постара да се доближи до европейските партньори, но и да не отстъпи от позициите си във връзка с дълга.

Новото правителство на левицата, което получи властта след изборите в неделя, настоява, че рецесията, ударила Гърция, не може да бъде преодоляна без намаляване на дълга и съкращаването на строгите икономии.

Европейските партньори на Гърция побързаха да излеят студена вода върху идеята с опрощаването на дълга. Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел заяви, че гръцкото членство в еврозоната „означава да се придържа към предишните си ангажименти”. Към Германия се присъединиха и Франция и Холандия.

Руската агенция ТАСС цитира съобщение от централата на СИРИЗА, в което се посочва, че на днешното си първо заседание новото гръцко правителство се очаква да обсъди въпроси, свързани с прекратяване на процеса на приватизация, възстановяването на работа на уволнените държавни служители, финансовата ситуация в страната, предстоящите преговори с международните партньори по проблема на държавния дълг, както и опитите на Европейския съюз да игнорира неговата позиция относно санкциите срещу Русия.

В първия работен ден на новия кабинет Гърция отправи първите си предизвикателства към Европейския съюз. Правителството на радикалната левица заплаши да блокира външнополитическите решения на Съюза и да научи на уважение кредиторите си. Недоволството на Атина е предизвикано от приета декларация, с която Брюксел заплашва Русия с нови санкции. Според новия външен министър при изготвянето на документа не е било поискано мнението на Гърция, с което са били погазени правилата на ЕС.

Още в първия си работен ден, новият финансов министър на Гърция пък поиска от Съюза нов общоевропейски план за икономически растеж, който да е в интерес на всички европейски граждани.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер