Премиерът на Гърция Алексис Ципрас утре ще направи обръщение пред Европейския парламент. „Ройтерс” цитира източник, според когото е възможно утре Гърция да представи своето предложение за нова спасителна програма.

Извънредна среща на върха за бъдещето на Гърция в еврозоната се провежда тази вечер. Лидерите от еврозоната решават съдбата на страната и бъдещето на европейската валута. Преди срещата гръцкият премиер ще се срещне с лидерите на Германия и Франция - Ангела Меркел и Франсоа Оланд, както и с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Гърция обаче не е направила „конкретно предложение” на днешната среща на Еврогрупата, включваща финансовите министри на еврозоната, обяви на страницата си в Туитър малтийският премиер Джоузеф Мускат, цитиран от Франс прес.

„Липсата на конкретно предложение от гръцкото правителството не помага на срещата на върха на еврозоната тази вечер”, написа Мускат, малко преди началото на срещата на лидерите на зоната.

Дълга нощ за евролидерите

Предстои дълга нощ за лидерите в Еврозоната. Те трябва да решат ще поеме ли Гърция към изхода от европейската валута. Ключови за решението са предложенията и отстъпките за реформи, на които Гърция ще каже „Да”.

Искането на Ципрас за „подстригване” на дълга от над 320 милиарда евро с една трета на този етап не изглежда като стабилна основа за преговори.

Най-големите кредитори – Германия и Франция, са склонни на различни компромиси, за да се стигне до сделка.

Докато Франция декларира, че вижда основа за нови преговори и ще направи всичко по силите си, за да запази Гърция в еврозоната, защото рискът при "грекзит" е много по-голям, Германия зае по- твърда позиция заявявайки че отписването на дълга е неприемливо и Гърция трябва да се съобрази с останалите 18 в еврозоната.

„Не ни е цел и нямаме намерение да извадим Гърция от еврозоната, работим по това да постигнем споразумение, но ако доверието не бъде възстановено, ако не видим достоверен пакет от реформи, не изключвам вероятността Гърция да се раздели с единната валута”, коментира Валдис Домбровскис, зам.-председател на ЕК.

„Натискът е особено голям върху гръцките граждани, банките са затворени и ситуацията е тежка. Предполагам, че гръцкото правителство има интерес да дойде със сериозно и вдъхващо доверие предложение”, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум.

„Недопустимо е гръцкото правителство да нарича Европейската комисия терорист. Ние положихме огромни усилия и сега очакваме това и от ответната страна. Предстоят ни още срещи и през нощта, ще се опитаме да ограничим политическото говорене и да се вслушаме във вота на гръцкия народ. Искаме да разберем, какво точно ни казаха гръцките граждани”, каза и председателят на ЕК Жан-Колд Юнкер.

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер