Гръцкият премиер Алексис Ципрас представи днес в телефонни разговори с германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер гръцките предложения за постигане на взаимноизгодно споразумение за дълговата криза, предаде АФП.

Не се уточнява дали предложенията са нови, както поискаха кредиторите - Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд - преди срещата на лидерите на еврозоната в понеделник вечер, добавя Франс прес.

Атина и международните й кредитори трябва да постигнат споразумение, за да предотвратят дефолт на Гърция и да я задържат в еврозоната. Това заяви днес в Рим френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Ройтерс.

"Няма време за губене. Всеки ден е важен. Разговорите и преговорите трябва да продължат, така че да бъде постигнато споразумение", каза Оланд на обща пресконференция с италианския премиер Матео Ренци, излъчвана по телевизията. "Всички сме убедени в необходимостта да бъде предложено решение, което да позволи на Гърция да остане част от еврозоната", заяви Ренци.

Междувременно, гръцките опозиционни партии призоваха правителството и премиера Алексис Ципрас за компромис в момент, когато страховете от възможно излизане на Гърция от еврозоната нарастват.

В статия, публикувана в неделното издание на "Катимерини", лидерът на консервативната "Нова демокрация" Андонис Самарас повтори своето предложение за "широк национален консенсус", отбелязвайки, че ако управляващата СИРИЗА не проявява интерес, то "Нова демокрация" е готова да се ангажира с преговори с останалите партии с цел гарантиране на позицията на Гърция в еврозоната.

Лидерът на центристката партия "Потами" Ставрос Теодоракис на свой ред също повтори призива си за среща на партийните лидери, която по думите му би "заздравила позициите на Ципрас" в преговорите с кредиторите.

Фофи Генимата, новоизбраната председателка на социалистическата партия ПАСОК, призова Ципрас "бързо да постигне споразумение, което ще гарантира правата и интересите на гръцките граждани", но каза също, че кредиторите трябва да покажат "солидарност и респект" към Гърция.