Правителството на Алексис Ципрас е готово да подаде оставка, ако народът подкрепи исканията на кредиторите и гласува с „ДА” на референдума в неделя. Това обяви финансовият министър Янис Варуфакис след поредната нощ на неуспешни преговори по гръцкия дълг.

Последното решение на Еврогрупата е разговорите с Атина да продължат в понеделник, след тежката дума на гръцкия народ на референдума.

„Гърция е в задънена улица”, гласят част от заглавията на гръцките вестници днес. Банките остават затворени. Гърците имат право да теглят по 60 евро на ден.

Финансовият министър на Гърция е уверен, че в понеделника след референдума правителството е готово за споразумение, дори и условията на кредиторите да останат сурови.

„Готови сме да приемем и по-тежки мерки за икономии, стига рамката на споразумението да гарантира стабилен растеж на гръцката икономика и да няма вариант за излизане на Гърция от еврозоната”, обяви Варуфакис.

Международният валутен фонд също чака решението на гръцкия народ, като подчерта, че Гърция е една от 189-те членки на организацията и няма да получи специално отношение. Директорът на фонда Кристин Лагард не се ангажира с последици от евентуален вот с „НЕ” на референдума.

„Това е линия, която не бива да прекрачваме, защото има демократични процес. Има референдум. Народът ще реши какъв път да поеме за бъдещето си и ние нямаме право да се месим в това”, обяви Лагард.

Три дни преди референдума, за мнозинството от гърците ситуацията изглежда все по-объркана, а отговорността за решението им - все по-голяма.

Председателят на Европейския съвет - Доналд Туск, написа в Туитър профила си, че Европа иска да помогне на Гърция.