Лидерът на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас положи днес клетва като министър-председател на Гърция. Той положи гражданска клетва за вярност към гръцката конституция - в разрез с общоприетата практика, при която церемонията обикновено се извършва в присъствието на религиозни лидери.

Гърците дадоха втори шанс на Сириза и на лидера й да бъде премиер на страната в условията на безпрецедентната финансова криза.

Ще бъде ли кабинетът „Ципрас 2” подобрена версия на първия мандат, или не? И колко ще издържи – това вълнува анализаторите след победата на СИРИЗА. Извън това факт е, че радикалната левица спечели 2 битки на избори само в рамките на тази година.

СИРИЗА е с цели 7 процента преднина пред вторите „Нова Демокрация”. Виждате резултатите и на останалите партии.

Снимка: bTV

От 300-местния парламент - СИРИЗА печели 145 депутатски места. Следват „Нова демокрация” (75), „Златна зора” (18), ПАСОК (17), Комунистическата партия (15), „По тами” (11), досегашният коалиционен партньор „Независими гърци”(10), Съюз на центристите (9). Отцепниците от СИРИЗА не минаха бариерата.

Тъй като 145 депутати не са достатъчни за съставяне на мнозинство, и този път Ципрас се обърна не към друг, а към старите си политически партньори „Независими гърци”. Така Мнозинството ще бъде от 155 депутати.

Бойкот на задължителния вот

Другото важно, което показаха тези предсрочни избори е големият процент на гърците, които не отидоха да пуснат бюлетина. В южната ни съседка гласуването е задължително, но не се налагат санкции. В противен случай над 40 процента от гърците трябваше да бъдат наказани заради вчерашния вот.

И този път социолозите не успяха да предвидят точно крайния изход на изборите. Противно на прогнозите, че СИРИЗА и „Нова демокрация” ще бъдат разделени от един-два процента, партията на Алексис Ципрас взе чувствителна преднина. Това е изненада номер едно, коментират политическите анализатори.

Изненада номер две - успехът на „Независими гърци” на Панос Каменос, чиято партия ще е коалиционен партньор на СИРИЗА. Преди изборите никой не очакваше те да прескочат трипроцентната бариера.

Веднага, след като приветства избирателите си за победата, Ципрас официализира и коалиционното споразумение с Независимите гърци, като покани на сцената новия си стар партньор в управлението: „Тази победа принадлежи на народа и на тези, които мечтаят за по-добро утре. Утре, което ние ще постигнем с много работа. Продължаваме с Панос Каменос под флага на честността”.

Ще ги бъде ли?

Евролидери също приветстваха победата. Други поставят под въпрос стабилността на коалицията.

„Политически и стратегически Ципрас направи нещо, което заслужава възхищение. И след като беше принуден да подаде оставка, той започва новия си мандат в коалиция с крайнодясна популистка партия. Това не го разбирам”, коментира председателят на ЕП Мартин Шулц. Издигналата го Партия на европейските социалисти подкрепя ПАСОК.

Противниците на СИРИЗА са убедени, че в Гърция скоро ще има нови избори, тъй като парламентарното мнозинство няма да издържи дълго. Според Йонис Аманатидис, екс зам.-външен министър в предишния кабинет на Ципрас, коалицията ще е стабилна, защото е с единна позиция за уреждането на държавния дълг.

„Не бих казал, че това е трансформация от ляво към център. Просто в този момент ние се борим за бъдещето на Гърция, опитваме се да спасим страната. Ако смятате, че това е трансформация от ляво към център, нека го наречем така”, коментира той.

Още в сряда Ципрас ще участва в евросрещата по миграционната политика.

Анализаторите на изборите в Гърция отчитат като изненада и добрия резултат на крайно дясната "Златна зора", която е трета политическа сила в новия парламент. Обяснението за това е бежанската вълна, която залива Гърция.