Чуждестранни войници са кацнали в йеменския пристанищен град Аден, съобщи Би Би Си, като се позова на все още непотвърдени официално информации.

Не е ясно от каква националност са бойците, но идването им беше предшествано от мощни въздушни удари срещу шиитските бунтовници в страната. Те бяха извършени от коалиция с участието на Саудитска Арабия и други сунитски страни.

Легитимното политическо ръководство на Йемен избяга в Рияд и поиска сухопътна операция, която да възстанови реда в страната.

Аден е един от бастионите на официалната власт, като през последните дни бунтовниците хуси превзеха части от него и последните информации бяха, че са достигнали до някои от централните квартали.

Бунтовниците твърдят, че президентът Хади и правителството са корумпирани, но страните от Персийския залив смятат, че зад безредиците в страната стои Иран, който се стреми чрез Йемен да затрудни износа на петрол от региона.

Междувременно, в други части на Йемен местният клон на „Ал-Кайда” мина в настъпление и, след атака срещу затвор, освободи 150 души, сред които и свой командир.