Редица посолства затвориха врати в йеменската столица Сана, където днес все още цари напрежение след вчерашните кръвопролитни сблъсъци между мощната шиитска милиция и президентските гвардейци, съобщиха западни източници, цитирани от Франс прес.

Посолството на Франция днес бе затворено до ново нареждане. Вчера мисията на Холандия остана затворена цял ден, а тази на Великобритания - няколко часа.

Шиитската милиция "Ансар Аллах", влязла в Сана на 21 септември, затегна вчера хватката си около йеменската столица - силите й се приближиха до президентския дворец и обкръжиха резиденцията на премиера.

Въоръжени бойци от групировката са блокирали източния, западния и южния входове на сградата, където се намира и самият премиер Халед Бахах. Затворили са и две от близките улици, заяви йеменски представител.

Снимка: EPA

Битките в района са спрели от вчера следобед, откакто има примирие, но напрежението остава. Президентски гвардейци - тежковъоръжени, разполагащи с танкове и зенитна артилерия, контролират входовете на президентския дворец.

Шиитските милиции, въоръжени с леки оръжия, са разположени на около 500 метра от сградата. Държавният глава Абд Рабу Мансур Хади рядко се отбива в президентския дворец и сега е в резиденцията си, информира йеменски представител.

Президентът се опитва да събере всички политически сили в Йемен, за да бъде разработена "пътна карта, която да сложи край на насилието", съобщи официален говорител, цитиран от АФП. При новите сблъсъци - най-бурните в града от 4 месеца насам, са загинали най-малко 9 бойци на милицията и войници от армията.

Ранените са 67; сред тях има и цивилни, сочат данни на здравното министерство.

Йемен е най-бедната арабска страна. През последните години положението в нея е изключително нестабилно, макар да е съюзник на западните сили в борбата с терористичните групировки.