Съветът на чуждестранните инвеститори предупреди в прессъобщение днес, че с действията на управляващите в Румъния са нарушени основни принципи на съвременната държава, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Членовете на Съвета на чуждестранните инвеститори забелязват в последно време значително нарастване на недоверието в обществените институции, както от страна на бизнес средата, така и на гражданите, заради многобройните законодателни промени, които засягат икономиката и върховенството на закона", се посочва в съобщението.

Съветът отбелязва, че "в политическия дневен ред на властите присъстват серия решения, които биха довели до отслабване на правовата държава и на нормативната рамка, необходима на една съвременна икономика".

Според членовете на съвета редица решения на парламента "нарушават фундаментални елементи и принципи за една съвременна държава с конкурентноспособна икономика". 

"Тези решения, взети без консултации и коректно информиране на обществеността и бизнес средата, ще продължават да дават аргументи за допълнително задълбочаване на недоверието", посочва Съветът на чуждестранните инвеститори, включващ 130 компании с общо над 180 000 служители и оборот, възлизащ на около 25 процента от БВП на Румъния.