От няколко дни екип на bTV следи живота в един от най-старите бежански лагери в Европа - "Джунглата" във френския град Кале. В него живеят между 4000 и 6000 мигранти. Човешките трагедии в лагера са ежедневие.

"Джунглата" в Кале изглежда като мини-модел на мигрантската криза, която преди всичко обаче е човешка и хуманитарна. Хиляди хора се опитват да оцелеят там за неизвестен период от време. Помагат хора като Себриана, фармацевт, която пристига от Испания преди седмица.

„Присъединих се към екипа доброволци през Фейсбук. Социалните мрежи работят много добре за набиране на доброволци”, каза Сребриана.

Дихателните и кожните възпаления изглеждат нормални в тези условия. Но най-страшните случаи са други.

"Травми, свързани с опитите да се премине границата. Сега вече е блокиран достъпът до евротунела и до фериботите. Така че, бежанците са принудени да предприемат сериозни рискове”, обяснява Доминик.

Понякога е въпрос на живот и смърт. Дали ще успеят да прескочат оградата, дали ще оцелеят скрити в тежкотоварните камиони.

„Мисля, че всички хора на планетата са абсолютно еднакви - търсят благоденствие и спокойствие. Не разбирам защо някои се страхуват от бежанците”, коментира Доминик.

Тръгваме си от един от най-старите бежански лагери в Европа с впечатлението, че мигрантската криза изглежда доста различно - погледната от Брюксел и погледната от Джунглата в Кале.